Winterbanden wisselen? Dit is in 10 stappen de juiste manier.

Zelf winterbanden wisselen in 10 stappen, zo doe je het goed.



Stap 1. Winterbanden wisselen: Voorbereiding is alles.

Zorg voordat je begint met het wisselen van de zomer- en winterbanden voor een goede voorbereiding. Het juiste gereedschap voor het wisselen van de winterbanden helpt je daar goed bij. Zorg er dan ook voor dat je een degelijke krik hebt om de auto op te tillen. De krik die in de auto zit is er niet voor gemaakt om winterbanden te wisselen. Deze is uitsluitend voor noodgevallen. Voor een paar euro heb je tegenwoordig ook al een redelijke krik met wielsleutel en autosteun bij een bekende bouwmarkt. Deze is wat veiliger dan de meegeleverde autokrik van de autofabrikant.
Verder zijn we benodigd een kruissleutel, krijtje, momentsleutel en een staalborstel.


Stap 2. Winterbanden wisselen: Voorkom wegrollen.

Voordat u de auto omhoog doet met de krik zorg er dan voor dat u de auto in de versnelling zet en op de handrem. Om zo te voorkomen dat de auto niet kan wegrollen wanneer u de auto heeft op gekrikt om de winterbanden te wisselen. Een goede plaats om uw winterbanden te wisselen is een vlakke ondergrond van asfalt of beton. Dit is beter dan een weg van bestratingsklinkers.






Stap 3. Winterbanden wisselen: Markering van de winterbanden

Als het goed is zijn de winterbanden voorzien van plaatsmarkering zoals LV (linksvoor), LA (linksachter), RA (rechtsachter) en RV (rechtsvoor).
Let op! De linkerkant van de auto is altijd de bestuurderskant. 








Stap 4. Winterbanden wisselen: Positie van de winterbanden.

U kunt ervoor kiezen om de banden te wisselen van positie maar let wel op de draairichting van de banden. Mijn advies is dan ook de winterbanden weer op dezelfde plaats te monteren.









Stap 5. Winterbanden wisselen: Wielbouten/moeren losdraaien.

Draai nu uw wielbouten/moeren los. Doe dit met een kruissleutel. Dit is makkelijke dan met een ratel of de bijgeleverde wielsleutel van de autofabrikant. Draai de wielbouten/moeren een stukje los wanneer de auto met de banden nog op de grond staat. Dit is wat handiger en veiliger.








Stap 6. Winterbanden wisselen: Auto omhoog krikken.

Nu is het tijd om de auto omhoog te doen met de krik. Alle auto's hebben bijna een speciale plaats om de onder te plaatsen. Dit wordt meestal wel aangegeven. Weet u dit niet raadpleeg dan even het instructieboekje om onnodige schade aan de auto te voorkomen. Plaats de krik onder dit punt en hef de auto omhoog.








Stap 7. Winterbanden wisselen: Auto omhoog.

Zorg ervoor dat de band vrij is van de grond. Een paar centimeter is meer dan voldoende. Wanneer de auto te hoog op gekrikt is wordt het onstabiel en onveilig. Draai nu de wielbouten/moeren verder los en demonteer het wiel.









Stap 8. Winterbanden wisselen: Wielnaaf schoonmaken.

Voordat u de winterbanden monteer op de auto, zorg er dan goed voor dat u de wielnaaf even schoonmaakt met een staalborstel. Vergeet ook niet de band die er zojuist is afgehaald te voorzien van de plaatsmarkering.









Stap 9. Winterbanden wisselen: Winterband monteren. 

Plaats nu de juiste winterband met velg op de auto. Draai de wielbouten/moeren met de hand aan daarna pas met de sleutel. Begin bij de onderste en draai de wielbouten/moeren kruislings handvast. Pak daarna de kruissleutel en draai ze nog wat vaster. Let op niet te vast voor je het weet knappen de wielbouten of is je remschijf krom.







Stap 10. Winterbanden wisselen: Vastdraaien momentsleutel.

Na het vastdraaien moeten de wielbouten/moeren nog vastgezet worden met de momentsleutel. Voor de juiste waarde raadpleeg het instructieboekje of vraag het even na bij de dealer of de bandenspecialist.
En klaar is het alweer. Voor het wisselen van de zomer en winterbanden ben je gemiddeld een 30-60 min kwijt.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten